Isnin, 3 September 2018

Cara Simpan Petai Supaya Tahan Lama dan Kekal Segar




Alhamdulillah, masih diberi kesihatan yang baik dan kesemsempatan untuk menulis lagi di sini..

Kalau perasan, kita sekarang masih lagi dalam musim buah kan... Tapi tkdelah meriah macam bulan lepas..

Selain buah buahan tempatan,  ulaman yg menjadi kegilaan kebanyakan orang pun dah banyak di jual..  Harga pun dah murah dan tk semahal di awal musim dulu..

Kalau masa mula2 musim petai dulu,  seikat Rm 10 cuma dapat 7 papan jer.. Itu pun terasa murah dah... Sebab sebelum tu ayu beli dgn harga rm 5 untuk 3 papan..

Kebetulan dalam 2 minggu lepas sempat berjalan ke jerteh demi mencari sepinggan mee kuah dan menikmati satay lanang yg marveles dekat jabi, nampak kedai jual petai dan buah2 lain...

Kedai tu dah terlepas sebenarnya, tapi disebabkan masa tu tengah dalam musim craving nk makan petai buat ulam,  kitorang patah balik cari kedai tu walaupun dah jauh terlepas.

Terdetik juga dalam hati, kalau dapat murah nk juga beli banyak... Borong boleh buat jeruk petai... Lagi pun jeruk petai ni boleh simpan lama...

Memang betul,  murah petai kt sini..  Ayu pun ape lagi,  terus jadi tamak waktu tu.. 1 jambak ni dapat harga rm 30..  Org jual tu kate ade 100 papan.. Kiranya 1 papan jatuh harga rm 0.30 je lah kan..



Meriah tak petai ni.. Mata die kasar2 tau... Makan sebijik pun dah puas hati.. Memang berbaloi sangat2 rasanya beli petai ni...

Petai ni ada sesetengah orang tak suke makan sebab nanti mulut berbau n tambah pulak bilik air pun akan bau busuk...

Tapi bagi org yg suke,  masalah bau tu tolak tepi jerlah kan. . Termasuklah ayu sekali. . Hahahaha. . Tapi bagi ayu,  kalau mibum air banyak dan kena  cara masak,  bau buka lagi masalah..

Bila dah beli petai banyak2 macam ni,  kena simpan dengan cara yg betul baru boleh tahan lama.. Tk kan nk makan sekali hadap pulak kan...

Jadinya kenalah simpan sebahagian dari petai tu. . Ada 2 pilihan,  iaitu buat petai jeruk atau simpan agar kekal segar...

Cara buat Petai Jeruk..

Mula-mula kena bersihkan potong bagi pendek sikit petai tu sekali dengan kulit supaya senang nk rebus dalam periuk... Kalau korang rebus dalam kuali,  boleh je rebus panjang gitu sekali gus..

Rebus tu sekejap jer,  agak2 bagi petai tu layu sikit jer..  Dalam 10 ke 15 minit camtu. Lepas tu tunggu sejuk dan boleh kupas kulit petai tu...

Kemudian sediakan air larutan garam... Bab ni korang kena agak2 agak je lah untuk sukatan garam tu.

Macam ayu,  ayu ambik segengam garam n campur air separuh balang... Lepas tu masukkan petai yg dah dikupas sampai penuh.. Kemudian tutup balang tu dan tunggu 2 ke 3 hari dah boleh makan... Kalau tk cukup masin boleh tambah garam dalam air tu.






Cara Simpan Petai agar Tetap Segar

Petai ni tk boleh disimpan besama kulit,  sebab kalau kita simpan dengan kulit die akan jadi kecut. . Jadi kali ni ayu nk share lagi 1 cara simpan petai mentah. .

Yg ni tk perlu rebus... Tapi kena koyak kulit die dulu sebelum simpan dalam peti.  Lepas pisahkan petai dengan kulit tu boleh letak dalam bekas yg berisi air..



Untuk cara simpan dalam peti ni pun ada 2 cara...

Untuk simpan beku boleh pisahkan kulit selaput dalam tu dulu... Bila rendam dalam air ni lebih mudah nk pisahkan petai denganselaput die tu.

Kalau untuk simpan beku elok buang selaput tu kemudian masukkan dalam plastik dan simpan dalam peti beku tu. 



Kalau nk simpan dekat ruang sejuk tu pulak,  terpulang pada koranglah sama ada nk buang atau tak selaput tu... Tapi kalau nk letak tempat sejuk je,  kenalah rendam petai tu bersama air.

Petai ni bila rendam dengan air die akan jadi kembang sikit n saiz die akan jadi lebih besar dari asal... Nanti selaput die tu akan terkoyak sikit dan bertukar warna gelap n agak lebam sikitlah.


Masa nk makan boleh buangkan selaput tu nanti.  InsyaAllah walaupun rendam dlam air,  rasa petai tu tk berubah pun.. 

Yg ayu buat,  lepas dekat sebulan rendam dalam air pun masih rangup lagi petai nya. Air rendaman tu kena tukar jugak tau.. Kalau dalam minggu pertma tu air die akan jadi berlendir sikit. 

Mungkin sbb selaput tu yg buat air jadi agak berlendir..  Masa ni kena kerap sikitlah tukar air... Minggu seterusnya dah ok dah air tkde berlendir lagi dah... Tapi sebelum makan tu eloklah basuh dulu... Kemudian boleh hidang...



Ni jelah antara gambar yg sempat snap..  Harap perkongsian ni bagi manfaat untuk korang..

Lepas ni dah habis musim petai pun boleh makan petai lagi,  sbb stok petai dah tersedia dalam peti...



1 ulasan:

Jalan- jalan ke Terengganu siri 2 (19 September 2019)

Assalamualaikum.. Terima kasih pada yang masih sudi menjengah ke blog ayu.. Lama sungguh rasanya ayu tak memuatk naik apa2 cerita dal...