Selasa, 31 Oktober 2017

Tips Dapatkan Ais Krim Malaysia yg Lebih Gebu



Sambil layan drama Filipina dolce amor ni teringat pulak kenangan masa jual ais krim dulu..

Ais krim Malaysia, bisnes kecil-kecilan dari rumah jer.. Biasa kalau waktu2 macam ni, memang tk putus budak2 datang beli ais krim.

Biasa budak2 akan datang beli ais dari petang sampai jam 9 malam.. kadang2 kul 11 lebih pun ade lagi yg beri salam nk beli ais krim..

Kali ni ayu nk share tips untuk sahabat yang berminat nk buat bisnes ais krim dari rumah macam ayu dulu..

Kalau cara macam ni ais krim korang akan jadi lebih gebu n sedap tau. Caranya mudah saja.. paling sesuai kalau untuk ais krim yg bersusu, lagi sedap. Kalau ais krim bergula pun ok jugak guna cara ni..

Cara nya mudah jer, Tambahkan tepung jagung dalam bancuhan ais krim korang.. Tapi jangan pulak korang pergi tambah serbuk tepung tu dalam bancuhan air, memang rosaklah rasa ais krim korang tu nanti.. 😂😂

Untuk cara ni, korang kena masak tepung jagung tu... Sukatan mudah je, 2 sudu besar untuk 1 litter air.. Masak sampai air bancuhan tepung jagung tu bertukar jadi warna jernih.

Kalau tak jernih boleh tambah air sikit lagi n terus campurkan gula dalam tu untuk buat air gula n nanti bila dah sejuk boleh tanbahkan perisa dan boleh terus bungkuskan ais krim n bekukan..

Kali ni tk dapat nk share gambar sebab ayu dah lama tk buat ais krim.. Tapi kalau korang tk yakin boleh huat sikit2 dulu.. Lepas tu rasa kalau ok, boleh teruskan..


Ayu doakan korang yg buat bisnes ais krim malaysia dari rumah tu bertambah maju dan berjaya... Jangan kata bisnes ais krim malaysia ni tkde masa depan tau.. Kalau kena dengan caranya InsyaAllah boleh dapat untung yg lumayan tau..

Moga apa yg ayu kongsikan bermanfaat untuk korang semua..
#aiskrimmalaysia
#aiskrimlagend


Edit : Tempahan Ais Krim Malaysia pelbagai perisa kini dibuka.. 

Sesuai untuk sebarang majlis atau untuk mkan bersama Keluarga dan rakan2. .
Terhad kepada penduduk sekitar kota bharu dan kawasan berdekatan.. Self pick up atau boleh jumpe dekat mana2 tempat berhampiran dan memudahkan kedua belah pihak. .

Nk detail tentang perisa boleh klik kt SINI atau terus Whatsapp 0169442459


27 ulasan:

  1. Hi, boleh terangkn dgn lebih lanjut tak step by step nk buat ais krim gebu ni. 1st nk kena masak tepung jagung tu, didih kn air dlu baru masuk kn tepung jagung, atau bancuh tepung jagung dgn air dan didihkan ke? Masakkn smpai dia jd jernih tu warnanya jd warna mcm mana ya. Kemudian, lepas didih jernih bancuhan tepung tu, boleh masuk kn susu pekat dan susu cair ke. Lps tu msk hingga diidih lg ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Klu sy,biasanya sy bancuh tepung jagung dgn air biasa dlu sblm masukkn ke dlm periuk shingga mndidih.

      Padam
    2. Klu sy,biasanya sy bancuh tepung jagung dgn air biasa dlu sblm masukkn ke dlm periuk shingga mndidih.

      Padam
    3. Maksud jernih tu tkdelah sampai betul2 jernih.. Tapi kiranya warna die bukan putih tepung lah. . Lepas dah didih, bolehlah tambah susu pekat n perisa, kalau ais krim bersusu ni, tambah sikit susu cair memang lagi sedap rasanya tau. .

      Padam
    4. Saya ada masalah.. saya dah letak bancuhan tepung jagung dan tunggu hingga mendidih tapi lepas tutup api, tekstur dia jadi berketul2 kat permukaan air tu.. kenapa jadi macam tu ye? Dah dua kali buat still jadi macam tu jugak..

      Padam
    5. Macam mana nisbah tepung dengan air.. Tepung jangan banyak sangat. . 2 sudu untuk 2 litter air jer..

      Padam
    6. Hai sis, 2 sudu besar utk 2 liter air ataupun 2sb utk 1 liter air?

      Padam
  2. Hari sis..
    Saya buat tepung jagung tu Just bancuh dgn air suam jer mmng rasa ais krim tu lain mcm.. Hihi
    Rasanya klu trus masuk kn dlm air mendidih ni tepung tu berketul..
    So saya masuk kn masa air tu lom pas Sgt...

    Msukkn susu pas padam api pun boleh.
    Taklah masak lg

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau saya, bancuh tepung siap2 lepas tu baru didihkan. . Atau boleh juga bancuh dengan air sikit bagi larut, then campur dengan air mendidih. .
      Masukkan susu tu, elok tutup api dulu.

      Padam
  3. Terima kasih atas ilmu. Barokallah

    BalasPadam
  4. Aiskrim ni berape lama bileh tahan

    BalasPadam
  5. Bila dah beku boleh simpan lama.. Rasanya kalau dah jadi ais krim simpan 1 ke 2 bulan pun tkde masalah..

    BalasPadam
  6. puan bagaimana nk buat ice cream tu lembut bila di makan..adakah faktor tepung jagung atau air kene mendidih atau ada peroses penyejukan dahulu baru buat ice cream malaysia

    BalasPadam
  7. kalau tak guna tepung jagung tapi guna tepung kastard ok ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tk pernah guna tepung custard... Takut jadi puding pulak nanti.. 😂😂

      Padam
    2. Klu ais krim cth asam boi pun boleh tetak ke tepung jagung ni?

      Padam
    3. Boleh..aiskrim jd lembut..saya jawabkn..😄😄

      Padam
  8. Mmg aiskrim jd lembut klu ltk tpg jagung..apa2 perasa aiskrim saya ltk tpg jgg..mmg lembut aiskrimnya..

    BalasPadam
  9. Kak, ok gula berapa banyak nak pakai? Susu pekat ngan susu cair?

    BalasPadam
  10. Klu bungkus ais time suam2 x bole ka atau tambah ais utk sejukkn

    BalasPadam
  11. Sudu utk sukatan tepung jagung tu saiz sudu mkn yg besar tu ke.

    BalasPadam
  12. Nak tanya, saya letak tepung jagung dlm bancuhan ais krim tp kanapa ais Krim lambat beku. Dh 24 jam tp masih cair juga. Berbanding yg x letak tepung jagung Minta pencerahan

    BalasPadam
  13. Assalamualikum. Nak tanya kenapa ye aiskrim sy buat jd berkaca tak gebu? Terlebih tepung jagung ke?

    BalasPadam
  14. Kak kenapa yea saya isi tepung jagung tapi ice cream xgebu dia berkaca yea

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama dgn sy. Jadi berkaca jugak. Dh gune tepung jagung dah

      Padam
    2. Sama la sy..dah taruk tepung jagung pun aiskrim jadi berkaca jgk..ada tips x?

      Padam

Jalan- jalan ke Terengganu siri 2 (19 September 2019)

Assalamualaikum.. Terima kasih pada yang masih sudi menjengah ke blog ayu.. Lama sungguh rasanya ayu tak memuatk naik apa2 cerita dal...