Selasa, 10 April 2018

Rendang Ayam Memang Tk Crispy

Assalamualaikum.. Tq sudi singgah..

Trending betul isu Rendang yang dikritik oleh juri Mastercheff UK tu kan.. Dengar kata video tu pun dah dipadam dari youtube chanell mastercheff UK sebab diserang oleh pakcik n makcik bawang dari seluruh nusantara.

Tapi ade baiknya juga isu rendang ni jadi tular, kerana sejak kes tu, Dari mat salleh tk kenal rendang tu ape, sekarang tahu.. Jadi tk terkejutlah kalau nanti mat salleh pun boleh belajar masak rendang. Mungkin ada yg boleh buat rendang crispy pulak kan, dah diorang nk sangat rendang crispy.. hehehe

Disebabkan isu rendang ni viral dan asyik muncul je dekat News Feed fb, rasa terliur pulak nak mkan rendang.. Nak beli? Tak tahu mana nk cari, jadi  ayu masak je sendiri. Lagipun nk buat rndang bukanlah susah sangat.. Masa penyedian pun tk lama dan semua bahan pun senang nak cari.

Tapi ayu tk masak rendang dengan nasi lemak tau, Makan dengan nasi impit moden jer.. Feeling² macam hari raya gitu. Makan rendang ayam dengan ketupat nasi. Lagipun raya kan dah lama..

Kalau untuk ketupat nasi segera ni, ayu suka beli brand adabi. Bau die masa merebus tu memang mengancam giler sebab ada aroma daun pandan tu.. Wangi je tau, makin tk sabar nk makan dibuatnya. Kalau guna yang saiz mini tu lagi cepat masak dan boleh makan.. 😂😂


Gambar tk comey sebab tk sempat nk 
snap beriya, maklumlah tk sabar nk 
Makan... hehehe



Untuk Resepi pulak, Ayu guna resepi ringkas je tau.. Boleh check kt bawah ni kalau nk cuba, tapi tkde gambar step by steplah ye..

Bahan kisar
Cili kering dalam 15 tangkai
Bawang bombay 3 biji saiz sederhana
Bawang holand 3 biji saiz sederhana
Bawang putih 1 labu
Halia 2 inci
Serai 6 batang
Lengkuas 3 inci

Rempah
Bunga lawang 2 kuntum
Bunga cengkih 5 kuntum
Buah pelaga 5 biji
Kayu manis 2 batang

Rempah Rendang Adabi 1 paket
Minyak masak
Asam keping
Garam
Gula
Ayam 1 ekor
Santan 500ml @ secukup rasa
Kerisik 3 sudu
Cara²

- Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan sanpai naik bau.
- Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis sampai pecah minyak.
- Masukkan rempah rendang
- Masukkan ayam yg telah dibasuh, tunggu sekejap kemudian masukkan asam keping dan separuh dari 500ml santan.
- Masak hingga lebih kurang 15 minit atau hingga ayam masak.
- Kemudian masukkan baki santan dan perasakan dengan garam dan gula. Kalau nk tambah serbuk perasa pun boleh.. ikut suka hati koranglah.. tapi ayu tk guna pun serbuk perasa.
- Tunggu lagi sekejap sampai rendang naik minyak dan dah boleh makan..

Nak makan dengan apa terpulang pada korang.. Kalau rajin boleh masak nasi lemak macam Puan Zaleha buat tu.. hehehe..
Tapi jangan ade yg komplain rendang tk crispy dah lah ye.. 😀

Selamat mencuba.. Resepi rendang super senang.. 😂😂

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Jalan- jalan ke Terengganu siri 2 (19 September 2019)

Assalamualaikum.. Terima kasih pada yang masih sudi menjengah ke blog ayu.. Lama sungguh rasanya ayu tak memuatk naik apa2 cerita dal...