Balik rumah simpan je dulu dalam peti ais... petang baru teringat nak masak ikan tu.. Ikan ni pun agak besar juga saiznya, jadi boleh masak dua kali. Hari tu dah masak separuh, jadi ada lagi 2 ketul dalam peti ais.
Hari ni niat hati nak masak Sup Ikan Merah, tapi tak cukup bahan untuk buat sup, jadi masak gulai je lab sekali lagi... Di sebabkan aku bukan orang kelantan dan dulu bukan selalu masak sangat jadi aku Google je resepi masa kali pertama masak hari tu.. kali kedua ni masih ingat lagi jadi tak payah google dah.
Antara bahan yang diperlukan
Cili padi (boleh juga guna cili kering)
Lengkuas (Lebih kurang seinci)
Bawang besar merah ( boleh guna bawang kecil )
Bawang putih
kunyit hidup
# Kisar kesemua bahan
Santan
Garam
Gula
Asam keping
Ikan Merah
Timun
Cara Penyediaan
1. Rebus ikan dengan asam keping dan garam
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk
3. Campurkan sedikit santan
4. Lepas mendidih, masukkan timun ke dalam periuk.
5. Masukkan bagi santan dan tunggu sehingga mendidih
6. Masukkan gula dan garam secukup rasa
7. Sedia untuk dihidang
Makan ngan nasi panas2 memang sedap...
Tips kurangkan hanyir ikan...
* Basuhkan ikan dengan tepung gandum
Selamat Mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan