Khamis, 5 Mac 2015

Gulai Kunyit Lengkuas Ikan Merah



Beberapa hari lepas sempat juga singgah kedai jual ikan, niat hati nak cari sotong ataupun ketam, tapi tak berapa segar lak. Ternampak pulak ikan merah ni, nampak segar... So decide untuk beli ikan merah. Aku tak suka bahagian kepala, sebab tak berapa pandai sangat nak makan bahagian kepala tu. Jadi kitorang ambik bahagian ekor je...

Balik rumah simpan je dulu dalam peti ais... petang baru teringat nak masak ikan tu.. Ikan ni pun agak besar juga saiznya, jadi boleh masak dua kali. Hari tu dah masak separuh, jadi ada lagi 2 ketul dalam peti ais. 

Hari ni niat hati nak masak Sup Ikan Merah, tapi tak cukup bahan untuk buat sup, jadi masak gulai je lab sekali lagi... Di sebabkan aku bukan orang kelantan dan dulu bukan selalu masak sangat jadi aku Google je resepi masa kali pertama masak hari tu.. kali kedua ni masih ingat lagi jadi tak payah google dah. 

Antara bahan yang diperlukan

Cili padi (boleh juga guna cili kering)
Lengkuas  (Lebih kurang seinci)
Bawang besar merah ( boleh guna bawang kecil )
Bawang putih 
kunyit hidup
# Kisar kesemua bahan 

Santan
Garam 
Gula
Asam keping

Ikan Merah 
Timun





Cara Penyediaan

1. Rebus ikan dengan asam keping dan garam
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk
3. Campurkan sedikit santan
4. Lepas mendidih, masukkan timun ke dalam periuk.
5. Masukkan bagi santan dan tunggu sehingga mendidih
6. Masukkan gula dan garam secukup rasa
7. Sedia untuk dihidang

Makan ngan nasi panas2 memang sedap... 
Tips kurangkan hanyir ikan... 
* Basuhkan ikan dengan tepung gandum


Selamat Mencuba... 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Jalan- jalan ke Terengganu siri 2 (19 September 2019)

Assalamualaikum.. Terima kasih pada yang masih sudi menjengah ke blog ayu.. Lama sungguh rasanya ayu tak memuatk naik apa2 cerita dal...