Khamis, 23 Jun 2016

Ikan Dori Sweet Sour Versi Cik Ayu 😉

Dah nk masuk hari ke 18 kita di bulan Ramadhan pada tahun ni...

Mesti pening je nk pikir menu utk berbuka kan?? Saya pun selalu macam tu, bila sampai je waktu nk berbuka mesti jenuh duk memikir pasal menu...

Baru2 ni kebetulan pergi tesco tengok ada offer ikan Dori... Sebenarnya saya sendiri pun belum pernah pernah masak ikan ni...
Tapi teringin nk makan dan nk cuba masak sendiri... Jadi kita pun tanya lah encik google... Tk ingat blog mana hari itu sebab tengok sepintas lalu jer, lepas tu saya buat ikut olahan saya sendiri...

Saya kongsikan di sinj utk sahabat yg teringin nk mencuba okey...

Bahan-bahan utk ikan celup tepung
Potongan ikan Dori
Tepung gandum           2 sudu besar
Tepung jagung              2 sudu besar
Tepung serbaguna        1 sudu besar
Garam secukup rasa
Lada hitam serbuk  secukup rasa


Sos sweet sour

Bawang holand  1 biji
Bawang putih     3 ulas
Sos tomato           3 sudu
Sos cili                   3 sudu
Sayur campur secukup rasa
Cili hijau dan cili besar jika nk pedas
Garam dan gula secukup rasa

Ikan dori yg telah di nyahbeku. Dipotong mengikut citarasa, saya potong kecil

Tepung yang disatukan dan digaul hingga sebati

Salutkan kepingan ikan dori dalam tepung yang telah digaul tadi.

Goreng dengan minyak yg banyak hingga berwarna keemasan kemudian ketepikan.

Bahan2 ini perlu dimayang halus, pic lepas potong terlupa nk ambik

Sayur campur yg dinyahbeku

Tumiskan bahan2 yg telah dimayang hingga layu dan masukkan sos cili dan sos tomato, kemudian gaulkan..

Masukkan sayur campur dan biar sayur campur masak.

Masukka  cili hijau dan cili besar utk tambahkan rasa pedas

Sediakan kepingan ikan yg sudah digoreng didalam pinggan

Tuang sos yg telah siap di perasakan degan gula dan garam ke atas kepingan ikan yg telah digoreng
Sedia dihidang bersama lauk pauk yg lain... 


Selamat mencuba ☺😊



Selasa, 7 Jun 2016

Manfaat Chia Seeds utk bulan puasa

Semalam ade terbaca info pasal chia seeds ni...
Jadi hari ni kita g tesco cari chia seeds untuk bekalan bersahur...


Ini serba sedikit info tentang Chia Seeds
#-#-#-#-#-#-#-#-#-#-#-#-#-#-#-

Timbul banyak persoalan. Nak sahur macam mana?
.
Tubuh manusia 70% adalah air. Otak pula 80% air. Tubuh manusia perlukan banyak air.
.
Salah satu makanan yang dikategorikan sebagai super food ialah chia seeds. Bijirin ini dari Amerika Selatan.
.
Secara tradisi diguna oleh puak Aztecs dan Mayan. Lelaki yang memburu masuk hutan berbekalkan Chia Seeds yang memberi maksud "kekuatan".
.
Chia Seed hebat sebab 28 gram atau dua sudu chia seeds memgandungi:

Fiber: 11 gram
Protein: 4 gram
Omega 3: 9 gram
Kalsium: 18% dari keperluan harian tubuh manusia
Manganese: 30% dari keperluan harian tubuh manusia
Magnesium: 30% dari keperluan harian tubuh manusiadari keperluan harian tubuh manusia
Phosphorus: 27%
Chia Seed juga mengandungi Zinc, Vitamin B3 (Niacin), Potassium, Vitamin B1 (Thiamine) and Vitamin B2.
.
Semua ini penting untuk membekalkan nutrien sepanjang berpuasa. Dengan kandungan anti oksida yang tinggi, Chia Seed patut menjadi pilihan nombor 1.
.
Caranya:
1. Masukkan 2 sudu Chia Seed ke dalam air kosong bersuhu bilik.
2. Biarkan selama lebih dari 30 minit. Lebih lama lebih bagus.
3. Chia Seed akan kembang seperti biji selasih.
4. Minum.
.
Air tersimpan di dalam Chia Seed. Ia akan terkeluar sedikit demi sedikit. Seterusnya membekalkan air sepanjang tempoh berpuasa.
.
Perut terasa penuh. Kenyang. Sampai pukul 6 petang masih buang air kecil.
.
Itu petunjuk baik. Badan masih banyak air. Kita lebih bertenaga.

Kredit DrRizal

#copypaste
#bebasjerawatdgnyuyubeautysoap
#yuyubeautysoapdihati

Ramadhan 2016

Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bertemu lagi dengan Ramadhan...
Hampir setengah tahun blog ni tak berusik...
Nk kata buzy sangat tu biasa2 jer... tapi setiap kali nk menulis ade je ganguan... Sudahnya terlupa pasal blog ni...

Sempena Ramadhan 2016 ni, saya rasa nk mula menulis kembali... harap tkde yg bosan baca celoteh saya...
Alang dah bulan puasa ni, kalau sempat saya akan kongsikan resepi menarik yg boleh jadi juadah berbuka utk anda...

Apa2 pun sebelum saya melalut lebih panjang, saya nk ucapkan selamat berpuasa kepada anda yg sudi singgah di blog saya yang kerdil ini..
Semoga ibadah kita di bulan ramadhan yang mulia ini di terima Allah...

Jangan persiakan bulan yang penuh rahmat ini... setahun hanya sekali je tau...
Selamat berpuasa
Selamat berterawih...

Ikhlas dari saya...
Cik Ayu...
#yuyubeautysoapsentiasadihati
#nkcantikdngojesgunasabunyuyujer

Jalan- jalan ke Terengganu siri 2 (19 September 2019)

Assalamualaikum.. Terima kasih pada yang masih sudi menjengah ke blog ayu.. Lama sungguh rasanya ayu tak memuatk naik apa2 cerita dal...