Ahad, 15 Februari 2015

Sira Labu


Alhamdulillah.... Hari ni pergi kebun labu, jadi dapatlah labu yang baru dipetik Dan masih fresh. Tak terpikir lagi nk masak apa dengan labu tu, jadi simpan je lah dulu... Lagipun labu tu masih segar dari ladang, banyak lagi masa boleh simpan...

Time duduk sambil tengok tv, tergerak hati pulak nak makan Sira Labu... Tak pernah pun masak sira labu ni... Selalu makan je yang orang masak... Jadi kita Tanya encik Google je lah... Nak buat sira labu ni sebenarnya mudah je... Bahan pun tak bnyak...

1. Belah buah labu, Dan kupas kulitnya...
2. Potong ikut citarasa
3. Rendam dalam air kapur lebih kurang sejam untuk memastikan testur labu pejal
4. Kemudian toskan untuk seketika
5. Masukkan kedalam periuk Dan masukkan nisan kerek kedalam periuk..
6. Kemudian tutup periuk Dan masak dengan api yang pelahan sehingga nisan menjadi cair...
7. Sedia dihidang... Sedap makan panas2 atau simpan dalam peti untuk seketika...
Klau nk berkuah, boleh tambahkan air Dan gula sedikit. Ikut citarasa masing2..
Selamat mencuba...













Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Jalan- jalan ke Terengganu siri 2 (19 September 2019)

Assalamualaikum.. Terima kasih pada yang masih sudi menjengah ke blog ayu.. Lama sungguh rasanya ayu tak memuatk naik apa2 cerita dal...